perjantai 5. toukokuuta 2017

Laiskan siivoojan vinkit

Vaikka meillä on käytössä ehkä maailman helpoimmat ja tehokkaimmat siivousaineet, niin silti on muutamia muitakin seikkoja, joilla pääset siivouksesta paljon helpommalla! Tässäpä siis laiskan siivoojan top 10 vinkkilista!

1. Sisusta väljästi: Kun huonekalut on sijoiteltu niin, että niiden välistä mahtuu helposti kulkemaan, niin siivous helpottuu huomattavasti. Lisäksi kannattaa valita mm. sellainen sohva, jonka alta mahtuu imuroimaan siirtämättä sohvaa.

2. Valitse helposti puhdistettavat pinnat: Rosoinen koristemaalaus kerää helpommin pölyä ja likaa kuin esimerkiksi pestävä sileä tapetti. Lisäksi sileän ja pesun kestävän pinnan puhdistaminen on helpompaa. Kaappien ovien ihanat koristelistat keräävät myös lian ja pölyn helpommin ja ovat vaikeampia puhdistaa kuin tasainen pinta. Lisäksi mattapinnassa ei näy niin herkästi jokainen sormenjälki ja roiske kuin kiiltävässä pinnassa.

3. Koriste-esineitä hillitysti: Jos haluat päästä siivouksesta helpolla, kannattaa tasot pitää mahdollisimman vapaina, jotta pintojen pyyhkiminen käy vaivatta. Jos haluat kuitenkin jotain kauniita esineitä näkösälle, niin kokeilepa lasivitriiniä, sinne ei niin herkästi pöly pääse kertymään niin kuin paljaille tasoille.

4. Valitse tarkoin mm. keittiön työtasot: Puupinta on useimpien silmään kaunis pinta myös keittiössä. Puuta vain tarvitsee sitten muistaa esimerkiksi öljytä, jottei kaikki nesteet ja liat pääse imeytymään pinnan läpi. Esimerkiksi laminaatti ja graniitti ovat helppoja materiaaleja keittiössä ja kodinhoitohuoneessa. Lisäksi esimerkiksi kivikuvio on hyvä häivyttämään pieniä määriä mm. leivän muruja, eikä niitä joka välissä tarvitse olla pyyhkimässä.

5. Kankaiden materiaalilla on väliä: Makuuhuone on usein kodin pölyisin paikka. Jos haluat minimoida pölyn määrän, valitse tiiviskankaisia petivaatteita. Puuvilla ja satiini ovat tässä hyviä valintoja. Lisäksi petivaatteiden tuuletus tai syväpuhdistus säännöllisesti vähentää huomattavasti pölyn määrää. Pölypunkeista pääset eroon joko vakumoimalla petivaatteet tai pitämällä petivaatteita vähintään -18 asteen pakkasessa vuorokauden. Nahkainen sohva on taas helpompi pitää puhtaana kuin kankainen. Nahkaakin kannattaa silti huoltaa esimerkiksi Swipe Magic -hoitoaineella.

6. Saniteettitilat: Mieti tarkoin, mitä kaikkea on pakko säilyttää lattialla? Entä onko suihkuseinä pakollinen vai pärjäisitkö suihkuverholla? Suihkuverho on huomattavasti helpompi puhdistaa pesukoneessa kuin suihkuseinä :) Vaikka Sanitilla tai Britellä suihkuseinäkin puhdistuu loppujen lopuksi käden käänteessä, siinä on aina aloittamisen vaiva. Muista lastata lattia käytön jälkeen, säästyt paljolta vaivalta lattian pesussa.

7. Eteinen: Jos haluat minimoida ulkoa kantautuvan hiekan ja loskan, kannattaa miettiä mitä materiaalia pihatie on, onko se hiekkaa vai esimerkiksi laatoitettu. Jo ulkopuolelle kannattaa hankkia hyvä kuramatto, johon pahimmat roiskeet karisevat. Kengille kannattaa hankkia oma kaappi tai teline johon perheen kengät mahtuvat, niin kenkiä ei tarvitse olla siirtelemässä, kun lattiaa imuroidaan tai pestään. Lisäksi kun kengät ovat kaapissa tai telineillään, niin lattia ei myöskään likaannu niin nopeasti.

8. Tavaroille on omat paikat: Kun kaikille tavaroille on oma kaappinsa/laatikkonsa, niin kaapitkin pysyvät helpommin järjestyksessä. Lisäksi tavarat eivät ajelehdi siivouksen tiellä huoneesta toiseen. Laita myös kiertämään ne tavarat joita et oikeasti tarvitse, suotta vievät arvokasta säilytystilaa. Nykyään löytyy monia eri kanavia kierrättää.

9. Myös värillä on väliä: Kun ollaan tekemässä remonttia kotiin, niin mieti tarkoin kannattaako kalkkisella vesialueella valita tummia laattoja suihkun lattiaan tai valkoisia lattioita muualle kotiin?

10. Johtoviidakko: Koteloi kaikki mahdolliset johdot! Jos olet vielä rakentamassa, huolehdi että pistorasioita on ihan joka sopessa riittävän lähellä, ettei ainakaan mitään jatkojohtoviidakkoja tarvitse rakentaa. Keräävät ihan turhaan pölyä jo entisestään pölyherkällä alueella sähkölaitteiden houkutellessa pölyä sekä hankaloittavat siivousta huomattavasti.

Tässä nyt ehkä tärkeimmät vinkit, jotta laiskakin siivooja pärjää. Ainakin kun valitsee vielä hyvät ja helpot puhdistusaineet. Näin meilläkin jää enemmän aikaa vaikkapa höpsöttelyyn Sakun kanssa.

LINKKEJÄ

HomCare Finland Oy kotisivut  www.homcare.fi
BioSwipe tuotesivut  www.bioswipe.fi
Haluatko lisätuloja? Siirry sivustolle www.siistia.fi
Blogi: Yrittäjyyttä ja yhdessä tekemistä/Jaana Villanen LUE TÄSTÄ 
HomCare Finland Oy Facebookissa Siirry Facebookiin
___________________________________________________________________________________