tiistai 12. syyskuuta 2017

Pyykinpesulämpötilat

Oletko sinäkin lukenut viime aikoina mitä ihmeellisimpiä väittämiä pyykinpesusta niin lehdistä kuin internetin ihmeellisestä maailmasta? Minä ainakin olen. Ensinnäkin pyykinpesusta, varsinkin ekologisesta pyykinpesusta, on toisissa julkaisuissa tehty ihan avaruusfysiikkaa. Niinkuin suomalainen normaali luonnollinen henkilö ei siihen pystyisi, vaan siihen tarvitaan vähintään maisterin ja kolmen eri alan professorin paperit! Kun taas toisaalla puhutaan jopa ettei sillä ole mitään väliä miten pyykkisi peset. Olen nyt perehtynyt tähän aiheeseen ja yrittänyt etsiä kultaista ja järkevää, ekologista sekä helposti toteutettavaa keskitietä! Kokosin tähän nyt tärkeimmät pointit mielestäni:

Pesulämpötilalla on merkitystä: Jos haluat omaa kukkaroa säästää aina kun mahdollista, niin tiputa pesulämpötilaa. Eritoten Family Whitellä voit pestä vaikka kylmässä vedessä arkipyykin, sillä se sisältää Coldwash -teknologiaa. Hyvin pesee Laundry Liquid ja probiootit myös matalissa lämpötiloissa. Itse pesen pääsääntöisesti 30 asteessa, joskus tahraisempaa koneellista 40 asteessa. Lakanat ja pyyhkeet tulee edelleen pestyä 60 asteessa, sillä eritoten lakanoihin kertyy ihorasvaa ja hikeä ihan kiitettävästi. Mutta arki pyykkiä on ihan turha pestä 60 asteessa! Se maksaa sinulle jo pelkästään sähkölaskussa ison siivun! Lisäksi turha sähkön käyttö ei todellakaan ole ekologista, jostain se sähkö tulee saada! Puhumattakaan sitten niistä pilalle kutistuneista vaatteista yms.! Toki jotta koneen putket pysyvät hyvinä, niin välillä on hyvä pestä korkeammissa lämpötiloissa.

Kaikki bakteerit eivät kuole 60 asteessa: Monessa yhteydessä olen törmännyt harhaluuloon, että kun pesen 60 asteessa (joissain yhteyksissä luullaan että jopa 40 astetta riittää!!!) niin kaikki bakteerit pyykistä ja koneesta kuolevat. Se ei valitettavasti ole totta! Tiettyjen bakteeri-itiöiden tuhoamiseen tarvitaan jopa yli 100 asteen lämpötila! Eli jos haluat lämmöllä tuhota kaikki bakteerit vaatteista, niin se olisi keittopyykkihommia! Jossain ohjeissa sanotaan, että riittää 60 asteen pesu JA kuivaus kuumalla ohjelmalla kuivausrummussa.

Onneksi tähän on vaihtoehto! Joko luonnollista hopeaa vapauttava Swipe Ball pyykkikoneeseen, niin bakteerit tuhoutuvat jo matalissa lämpötiloissa. Toinen vielä ekologisempi vaihtoehto pidemmän päälle on lisätä hyvien bakteerien määrää pyykissä, niin ikäville bakteereille ei jää tilaa sinun pyykissäsi eikä koneessasi! Tähän toimii mainiosti siis probiootteja sisältävä Laundry Liquid! Ja jos oikein haluaa varman päälle pelata, niin joko huuhteluainelokeroon tai pesun jälkeen suoraan pyykkin voi lisätä hyviä bakteereita BioSwipe Fresh Airilla, joka syö siis elintilan erityisesti hajua aiheuttavilta bakteereilta. Mutta muista siis, jos peset 40 asteessa esimerkiksi Family Whitellä tai Color Washilla ja haluat eroon bakteereista, käytä Swipe Ballia!

Pesuaineen valinnalla on todella suuri merkitys: Siitä on ekologisuus kaukana, jos kylmään pesuun sopimattomalla pesuainevalinnalla joudut ne 30 asteessa pestyt pyykit pesemään uudestaan, kun eivät puhdistuneet ensimmäisellä kerralla! Kun siis siirryt matalampiin lämpötiloihin pesemään pyykkiäsi, niin varmista että pyykkiaineesi toimii ja liukenee matalissa lämpötiloissa! Lisäksi vaikka kuinka laskisit lämpötilaa, mutta peset mm. zeoliittia sisältävällä pesuaineella, niin kone, vaatteesi ja luonto kärsivät siitä kovin! Pahimmassa tapauksessa joudut hankkimaan ennenaikaisesti uuden pesukoneen, kun zeoliitti tuhoaa koneesi. Ja kun käytät tiivistettyjä pesuaineita, tarvitaan mm. säilöntäaineita vähemmän → Mitä enemmän tuotteessa vettä, sitä enemmän tarvitaan säilöntäaineita. Tiivistetyt pesuaineet vähentävät myös pakkausjätettä!

Pese vain sopivasti täysiä koneellisia: Jos survot koneen ääriään myöden täyteen, ei mikään aine pysty siinä puhdistamaan kaikkia vaatteitasi. Pyykit tarvitsevat hieman tilaa koneessa, jotta puhdistuvat. Lisäksi varsinkin nykyaikaiset koneet käyttävät vähän vettä (mikä sinänsä aika kiva juttu, kun säästöä tulee vesilaskussa), niin senkin vuoksi sopivasti täytetty kone on tärkeää lopputuloksen kannalta. Vajaita koneellisiakaan nyt ei kannata pestä! Jos pyykkiä tulee vain vähän, niin kannattaa harkita seuraavaksi pienempää konetta. Isoissa perheissä taas 7-8 kg koneet voivat olla oikein toimiva ratkaisu.

Vaatteiden kuivatuksella on merkitystä:
Saat vaatteesi haisemaan tunkkaiselle hyvinkin helposti, jos kuivatat niitä huoneessa, jossa huono ilmanvaihto ja asettelet ne vielä ahtaasti telineelle. Mitä väljemmin vaatteet ovat, sitä helpommin ne pääsevät kuivumaan. Toki ulkokuivatus olisi vaatteelle optimaalinen, mutta Suomen kesäkin kun on lyhyt ja vähäluminen, niin se on joskus haasteellista. Mutta saat pyykit kuivatettua hyvin sisälläkin, kun vähän viitsit asetella kuivaustelineelle. Ja niin mites tämä nyt siihen ekologisuuteen liittyy? Usein siis haju yhdistetään siihen, että nyt nämä on täynnä ikäviä pöpöjä ja usein se siitä kertookin. Monet bakteerithan tykkää lisääntyä sopivissa kosteissa oloissa! Mikäs sen ihanampi paikka siis oikein suurta sukua on tehdä, kuin oikein kosteissa vaatteissa. Tässä yksi syy, miksi esimerkiksi pyyhkeet alkavat usein nopeasti haisemaan, jos niitä ei ole kunnolla pesty. Tai vaikka olisikin, niin ajan saatossa sopivat olosuhteet edesauttavat hajua aiheuttavien bakteerien elämää!

Annostelethan pesuaineen oikein: Todella monessa yhteydessä olen törmännyt siihen, miten paljon on vaatteissa vielä pesuainejäämiä - kyllähän niitä jää, kun pesuaineita annostellaan liikaa. Usko mitä purkissa lukee! Laundryakin niin vallan mainiosti se 15 ml riittää meidän koneeseen! Ja kyllähän se käy jo kukkaronkin päälle, jos lotruutat desitolkulla pesuainetta koneeseen! Ja taas siis jos halutaan pestä ekologisesti pyykkiä, niin onhan se ihan hassua laittaa ihan kankkulan kaivoon ainetta? Eikö?

Älä pese puhtaita vaatteita, mutta varmista että pestyt vaatteet tulevat puhtaaksi: Todella monessa yhteydessä törmään väitteisiin, kuinka suomalaiset pesevät liikaa pyykkiään, mikä varmasti on tottakin. On tosiaan ihan turhaa pestä vaikkapa ulkotakkia, jos siinä on pieni raparoiske! Kokeilepa, että suihkautat vaikka ihan Multi Cleania tahraan ja pyyhit kostealla mikrokuituliinalla, josko tahra lähtisi. Mutta taas toisaalta likaiset vaatteet kuluvat nopeammin. Siksi on tosiaan tärkeää valita se pesuaine, joka toimii ja puhdistaa pyykin oikeasti!

Poista tahrat, älä osta suotta uutta vaatetta: Uuden vaatteen valmistaminen kuormittaa ympäristöä paljon enemmän, kuin se että vähän viitsii liotella ja pestä vaatetta vaikka tarvittaessa useampaan kertaan. Mieluummin kannattaa pestä korkeammassa lämpötilassa sen verran, että saat sitkeänkin lian irrotettua!

Puhdista pesukone säännöllisesti: Useampi tutkimus osoittaa että bakteerit pystyvät säilymään koneellisesta toiseen. Koneen puhdistus myös lisää koneen käyttöikää, kun kone pysyy puhtaana! Suosittelen tähän hommaan kaksi kertaa vuodessa meidän Puhtaat koneet -ainetta! Ja kyllä, kaksi kertaa vuodessa! Lisäksi suosittelen vielä ainakin kerran ihan keittopyykkiohjelmaa tyhjiltään ainakin kerran vuoteen. Jos peset todella likaisia vaatteita välillä, niin kannattaa pestä jopa useammin! Vaikka tuntuu hassulle että onko se nyt kovin ekologista pyörittää tyhjää konetta, niin kyllä se on! Siinä säästyy omiakin euroja jo siinä että kone kestää pidempään!


Mutta tosiaan, ei silti hei tehdä tästä avaruusfysiikkaa! Pidetään silti mielessä, että yleensä asioihin on vaihtoehto ja yleensä myös ekologinen sellainen! Minulle on kaikkein tärkeintä, että voin apulaisen päästää tekemään tupatarkastusta meidän koneelle pelkäämättä, että se nyt sieltä itselleen saa mitään superpöpöjä! Muistetaan että bakteeri on meidän kaveri, ainakin ne oikeat tyypit ;)

LINKKEJÄ

HomCare Finland Oy kotisivut  www.homcare.fi
BioSwipe tuotesivut  www.bioswipe.fi
Haluatko lisätuloja? Siirry sivustolle www.siistia.fi
Blogi: Yrittäjyyttä ja yhdessä tekemistä  LUE TÄSTÄ 
HomCare Finland Oy Facebookissa Siirry Facebookiin
___________________________________________________________________________________